websikehealthcheck
websikehealthcheck

Blog...

A KKV vezetők többsége ilyen könyvelőre vágyik…

Nem lehet egy szigorúan összeállított kérdéssor alapján eldönteni, ki számít jó könyvelőnek, nincs erre egy központilag elfogadott checklista.
Hiszen az, hogy az adott vállalkozásnak kire van szüksége, sok mindentől függ és mindenkinek másmilyen az “ideális könyvelő”.
De van néhány jellemző, ami biztosan ott lesz a válaszok között, ha megkérdezzük a vállalkozókat, milyen könyvelőre vágynak.
Nézzük, mik ezek és teszteld a könyvelőd, mennyire igazak rá!

Megbízható társ

A könyvelő a vállalkozó egyik legfőbb bizalmasa, tekintve hogy képben van a cég sőt a vállalkozó pénzügyeivel is. Ezért fontos, hogy olyan szakembert válasszunk, akire nyugodt szívvel bízzuk rá ezeket az információkat. Természetesen a könyvelő nem élhet vissza ezekkel az információkkal, titoktartást vállal és ezt tartalmazza a szerződés is.

Naprakész és tájékozott

A vállalkozók körében végzett felmérésünk szerint az egyik legfontosabb szempont a könyvelőválasztáskor, hogy az illető naprakész tudással rendelkezzen és tájékozott legyen. Ez pedig teljesen érthető igény, hiszen egy cégvezetőnek nem az a feladata, hogy figyelje a jogszabály módosításokat. Te csináld azt, amihez értesz, amiben profi vagy a könyveléssel járó feladatokat pedig végezze valaki, aki ebben profi. A tájékozottságot egyébként részben garantálja az éves továbbképzés, amin kötelező a részvétel, de fontos, hogy ezen felül is képezze magát a könyvelőd.

Szerződést köt

A megbízhatóság és pontosság alapvető elvárás egy könyvelőtől, és ideális esetben szerződést köt az ügyfeleivel. A szerződés tartalmazza a feladatait, azt, hogy miért vállal felelősséget, a díjfizetés módját és az ügyfél “kötelezettségeit” is. Ha már az elején konkrétan lefektetett szabályok alapján történik az együttműködés, az jelentősen lecsökkenti a későbbi félreértések számát, ezért azt javaslom ragaszkodj a szerződéskötéshez!

Garanciát vállal

A garancia megnyugtat és biztonságérzetet ad, legyen szó bármilyen termékről vagy szolgáltatásról. Ha valaki magabiztos, tudja, hogy jó munkát végez és bátran vállalja a 100%-os garanciát, az vonzó lesz az ügyfelek körében. A könyvelők esetében viszont a garancia nem egy plusz, extra, őket a törvény kötelezi rá, hogy garanciát vállaljanak a munkájukért.

Ne a Te ügyfélkapud használja!

Erre sokan nem figyelnek, nem is tudják, hogy miért fontos, pedig kulcsfontosságú szerepe lehet, főleg egy vitás helyzet esetén. Gondolj csak bele, ha a könyvelő a Te nevedben adja be a különböző bevallásokat, a Te ügyfélkapudon keresztül, azzal gyakorlatilag rád hárítja a felelősséget, míg ha ezeket a saját nevében, a saját ügyfélkapuján keresztül intézi, teljeskörűen felelősségre vonható az esetleges hibákért.

Legyen elérhető

Nincs is annál idegőrlőbb, mint ha egy fontos kérdésben akár napokig nem tudsz döntést hozni, mert nem áll rendelkezésedre minden információ a könyvelőd pedig elérhetetlen. Ma már nem elvárhatatlan dolog, hogy legyen elérhető és legyen köztetek folyamatos kommunikáció. Ha a könyvelőd biztosít róla, hogy hívhatod telefonon, írhatsz e-mailt és keresheted skype-on vagy más online felületen is, akkor jó helyen vagy.

Csapatban vagy egyedül?

Fontos szempont lehet a könyvelő kiválasztásánál, hogy egyedül vagy egy nagyobb csapat tagjaként végzi a munkáját. Tény, hogy mindkettőnek megvannak az előnyei, és elsőre vonzó lehet egy független, önálló szakember, de gondolj csak bele, mi van ha a könyvelés mellett felmerülnek más igények is a cégedben, szükség lesz mondjuk adótanácsadóra vagy pályázatíróra? Akkor kereshetsz újabb szakértőket, de ha egy nagyobb csapattal dolgozol, könnyen lehet, hogy nem kell messzire menned, “házon belül” is ott a megoldás.

Nem csak adminisztrál…

Mi a Viren könyvelőirodánál hisszük, hogy a könyvelés nem csupán egy mechanikus, adminisztratív munka, és odafigyelünk az ügyfél igényeire, megkeressük a számára legjobb lehetőségeket, természetesen a törvények maximális tiszteletben tartásával. Követeld ezt meg Te is a könyvelődtől, hiszen nem egy adminisztratív munkatársra van szükséged, hanem valakire, aki szakértelemmel kezeli a céged pénzügyeit! Ugyanakkor figyelj arra is, hogy mindig etikusan járjon el, ne sodorjon Téged és a vállalkozásod bizonytalan helyzetekbe.

Mindig tájékoztat

A legtöbb vállalkozó arra panaszkodik, hogy fogalma sincs a cége pontos pénzügyi helyzetéről, az előző havi számokról, mert hiába várja ezeket a könyvelőjétől, nem kapja meg, vagy csak késve jut el hozzá. Pedig ez sokszor nélkülözhetetlen egy ügyvezető számára ahhoz, hogy felelősségteljes döntéseket tudjon hozni és magabiztosan irányíthassa a céget. Fektesd le a szabályokat már az elején és kérd, hogy tájékoztasson a cég pénzügyeiről, a fontos dátumokról, a folyószámla egyenlegéről!

Felelősséget vállal

A jó könyvelő igyekszik minél nagyobb terhet levenni a vállalkozó válláról, ezért amellett, hogy felelősséget vállal a munkájáért, teljeskörűen képviseli is ügyfelét a hatóságok előtt, ha szükséges. Vannak helyzetek, amikor egy cégvezető teljesen kiszolgáltatott a könyvelő nélkül, hiába kötelező a személyes megjelenése, a könyvelő az, aki otthonosan mozog ezekben a kérdésekben.

De mi van, ha az én könyvelőm nem pont ilyen…?!

Nos, ha a fenti jellemzők közül kevesebb, mint fele igaz a könyvelődre, mindenképp váltanod kell! Ha csak néhány pont hiányzik, akkor is érdemes átgondolni, leellenőrizni és mérlegelni a váltás lehetőségét… Nem szabad elfelejteni, hogy a jó szakemberek – iparágtól függetlenül – soha nem a legolcsóbbak, de kérlek, hogy ne a könyvelőn spórolj, hiszen egy rossz lépés könnyedén okozhat akár milliós nagyságrendű büntetést.
Ha könyvelőváltásra kerül a sor, a legtöbb vállalkozó gondterhelt és fogalma sincs hogy fogjon hozzá. Ilyenkor, ha megvan az új könyvelő, a legfontosabb tisztázni, hogy kinek meddig tart a “munkaideje” és miért vállal felelősséget. Jó, ha össze lehet kötni őket, lehet köztük kommunikáció, ez megkönnyíti az átállást, de nem mindig kivitelezhető.
Ezeken kívül persze számos szempont van, amit figyelembe kell venni, ha az ember könyvelőt vált. A legfontosabb tudnivalókról írtam bővebben, hogy segítsek azoknak akik most szembesülnek ezzel a feladattal. Ezt most ingyen letöltheted IDE kattintva!

Vasvári Irén

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívj most!

+36 70 326 8261